Dit wou ik jullie nog vertellen

Soms denk ik dat we van bij onze geboorte al weten wie we willen zijn in dit leven, dat als we heel goed opletten en aandacht besteden aan de juiste dingen, we die informatie vroeg hebben. En dat we met die kennis ons leven uitstippelen naar een bepaald eindpunt. Af en toe schrappen we de lijnen omdat we tegen bepaalde marges opbotsen. Maar altijd hebben we dat eindpunt voor ogen. Het is gewoon een kwestie van tekenen en hertekenen. Dat ik wou schrijven, weet ik al heel lang. Dat ik mag schrijven, is een ander verhaal.

De knipperende cursor en ik vechten de laatste maanden een epische strijd uit. De inzet is groot. Ik wik en weeg woorden zorgvuldig. Dit moet juist zitten. Dit moet goed zijn. Ik neem geen genoegen met minder. Ik vermoei mezelf. Ik hoor in mijn hoofd hoe ik klink, weet hoe ik overkom en ik erger me aan mezelf. Ik wil trots en moedig en sterk zijn. Dat ben ik. Maar ik ben ook doodsbang. Dit wou ik jullie nog vertellen: ik schrijf een boek. Een boek over mij en mijn lichaam. Eind augustus brengt Borgerhoff & Lamberigts “Dik. Lelijk. Wijf.” uit. Geschreven door mij. Voor mij, maar vooral voor jullie. Het wordt een non-fictie boek waarin ik mijn ervaringen met bodyshaming bundel. In een aantal persoonlijke essays probeer ik de moeilijke relatie met zelfbeeld te plaatsen.

En ik ben doodsbang. Dat ik hierover zou schrijven, had ik nooit gedacht. Nooit. “There is nothing gutsier to me than a person announcing that their story is one that deserves to be told, especially if that person is a woman”, schreef Lena Dunham in haar boek. Het voelt goed om dit eindelijk met jullie te delen. Ik heb mij zo zenuwachtig, onzeker en alleen gevoeld de laatste tijd. Jezelf blootstellen, zelfs als je ervoor kiest, blijft heel erg moeilijk. De woorden jagen mij angst aan. Ik ben bang voor wat ik neerschrijf. Ik ben bang voor hoe het boek zal ontvangen worden. Ik ben bang dat niemand zit te wachten op dit boek. En ik ben tegelijk bang dat iedereen het zal lezen. Ik ben bang voor de haatdragende reacties die mij de vorige keer zo gekwetst hebben. Ik ben ook maar een mens. Maar dat zien ze niet. Ik ook niet. Dat is misschien het echte probleem.

Tussen alle rommel op mijn bureaublad staat er dus al een tijdje een blinkend icoontje met de titel manuscript_progress.docx. En dat is waarschijnlijk de beste omschrijving. Het boek is een proces dat jullie kunnen volgen. Ik heb al veel over mezelf geleerd tijdens het schrijven van dit boek. Ik denk dat ik dit boek nodig had om mezelf op de vingers te tikken. Om zachter, liever en milder te zijn voor het lichaam waar ik al te lang te hard voor ben. En het is genoeg geweest. Echt. Ik ben op. Daarover zal dit boek gaan. Tot binnenkort.

Advertenties

32 thoughts on “Dit wou ik jullie nog vertellen

 1. Volgens mij gaat dit boek heel hard gelezen worden !
  Ik wens je nog veel zachtheid en mildheid voor jezelf toe. En een stijve pols van het handtekeningen zetten op de boekenbeurs, dat ook 🙂

 2. Wow, ik dacht net, het is al een tijdje geleden dat hier nog iets nieuws verscheen.Nu weten we waarom… 🙂 Wat goed van je. Ik kan me levendig voorstellen wat je angst is, maar ga er gewoon voor! Volgens mij staan duizenden vrouwen als één blok achter je. Succes!

 3. Wauw Anke, wat een geweldig nieuws! Al snap ik ook dat de zenuwen wel door je lijf zullen gieren! Maar gelukkig worden we meestal alleen maar sterker van situaties die ons klamme handjes bezorgen. Blijven schrijven! In die geweldige, eerlijke stijl van je. Ik kijk er alvast naar uit om deze zomer het resultaat te ontdekken! Veel succes!!

 4. Fantastisch! Zo goed en zo terecht ook. Je bent een schrijfster, puur en onversneden. En moedig! Dat ook. Ik ben geloof ik een beetje fan van je 🙂 Vanzelfsprekend ga ik je boek kopen en lezen. Waar kan ik intekenen?

  1. Gek. Iemand zei vandaag nog tegen mij: “Ik weet niet of je een schrijfster of een journalist bent.” Ik antwoordde: “Ik weet het ook nog niet.” Beide, hoop ik. Dat terzijde. Ik laat het je zeker weten wanneer er iets is om op in te tekenen 🙂 Bedankt!

 5. Ben er ook zeker van dat veel testosteron-producenten dit zullen lezen. Omdat ze het zelf nodig hebben. En dit omwille van de verschillende betekenissen die je er hier ook maar aan kan geven. Ik reserveer alvast een plaatsje in mijn boekenkast voor een hoogstpersoonlijk signed, sealed & delivered exemplaar.
  Van de eerste druk natuurlijk 🙂
  Hopelijk blijf je nog veel vertelsels mooi neerschrijven.
  Xox

 6. Ik snap niet dat je jezelf zo neerhaalt. Ik ben ook een plus size vrouw en heb hier geen moeite mee. Soms denk ik ook wel er mag wel 10 kilo af, maar ik heb ook plezier in het leven en kijk er met een positieve blik op. Zou jij ook eens moeten proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s