Dit is echt gebeurd

Je bent net als ik verbaasd. Je weet niet wat je moet zeggen, denken of voelen. Je bent uit balans en wankel. Je had geen idee dat dit zou gebeuren. Dat dit echt zou gebeuren. Dat mensen werkelijk zouden toegeven aan racisme, homofobie, seksisme, misogynie, massamanipulatie, intolerantie en haat. Dat mensen werkelijk een aanrander boven een capabele vrouw zouden verkiezen. Als je kwaad bent, is dat terecht. Ik ben ook kwaad. Ik ben verdrietig. Ik werd deze ochtend wakker en durfde mijn ogen niet meteen te openen, in mijn hoofd malend: dit is echt gebeurd. De rest van de dag ben ik misselijk. Ik ben bang. Ik ben diep ontgoocheld. Ik denk aan alle mensen waar ik van hou, hoe eenzaam en onbegrepen zij zich hierdoor voelen. En ik voel mij bedrogen. Jij snapt het. Ik weet dat jij het snapt. Je hebt net als ik nog even tijd nodig. Je wil nog niet “kijken naar de onderliggende motieven van de frustraties”. Je wil nog niet horen hoe “dit een duidelijk signaal is”. Je wil niet smalend aangemaand worden om “hem een kans te geven”. Je wil niet uitgelegd krijgen hoe dit een “volksopstand” is die “een nieuwe tijd introduceert”, een “bewust verzet van ontheemden die zich opzij geschoven voelen”.
Je denkt: deze situatie is uitzichtloos.

Op 18 januari 1915, toen de Eerste Wereldoorlog al zes maanden woedde, schreef Virginia Woolf in haar dagboek: “De toekomst is donker, wat, alles in beschouwing genomen, het beste is dat de toekomst kan zijn.” Donker, schreef ze. Niet ondraaglijk of ondenkbaar. Maar donker. In tegenstelling tot wat je nu denkt, is dat goed. Natuurlijk ben je bang. Maar wat is er nieuw aan die ervaring? Niets. Helemaal niets. Het is saai. Het is meer van hetzelfde: angst in een wereld vol angst. In het derde Potterboek schreef J.K. Rowling: “Geluk kan zelfs in de donkerste tijden gevonden worden als je maar herinnert om het licht aan te steken.” Geluk kan zelfs in de donkerste tijden gevonden worden. Dat is hoop. En ik weet dat hoop tegenwoordig een oubollig concept lijkt, maar het is zoveel moediger dan het alternatief. Want hoop vereist interactie met het onbekende. Het daagt je uit om na te denken over oplossingen. Hoop dwingt je om je aan te passen. Het verplicht je om het licht aan te steken, zelfs in de donkerste tijden.

Zoveel is veranderd in het donker. Zoveel vooruitgang is geboekt, zelfs wanneer we dachten dat alles grimmig was. Geschiedenis is niet zomaar een opeenstapeling van grote oorzaken en gevolgen. Soms kan een enkele persoon het verschil uitmaken. Soms inspireren de woorden en daden van die ene persoon een hele beweging. Hun stem zo luid dat de aarde trilt. Soms verzetten zij bergen. Ik wil jullie zeggen dat het allemaal belangrijk is. Iemand steekt de straat over. Iemand zegt hallo tegen een vreemde. Iemand koopt bloemen. Iemand luistert naar een verhaal. Iemand vouwt handdoeken. Iemand speelt het spel eerlijk. Iemand vraagt hulp. Iemand herinnert zich een verjaardag. Iemand houdt de deur open. Iemand gaat eerst. Iemand gaat laatst. Ik kijk naar die goede mensen, met goede bedoelingen en het universum lijkt niet zo beklemmend meer. Omdat zij mijn wereld elke dag veranderen.

Dat is hoop. En hoop is niet oubollig, klef of naïef. Hoop is interessanter dan angst. Doemdenken is een vorm van zekerheid, de zekerheid dat alles slechter zal worden. Dat krijg je constant bevestigd. Dat is gemakkelijk. Hoop is geloven dat het ook anders kan, dat een betere wereld niet gegarandeerd, maar wel mogelijk is. Ondanks alles. Hoop is een enorme gok. Het risico op teleurstelling is groot. Oorlogen zullen uitbreken, de planeet zal blijven opwarmen en onverdraagzaamheid dringt tot diep in onze levens binnen. Maar hoe erg dat uit de hand loopt, hangt af van ons vermogen om te hopen dat we er iets aan kunnen doen. Beseffen ook dat wij misschien een deel van het probleem zijn. Dat wij te comfortabel waren door onze privileges, blind. Daar iets aan willen doen. Echt iets aan willen doen. Eindelijk. En daar dan naar handelen. Deze situatie is niet uitzichtloos. Ja, de toekomst is donker. Maar, alles in beschouwing genomen, is dat het beste wat de toekomst kan zijn. I’m still with her

Advertenties

8 thoughts on “Dit is echt gebeurd

 1. Goede principes hebben en die blijven nastreven, hoe moeilijk ook, in elke handeling die je op microniveau stelt.
  Maar wel oog blijven hebben voor het grotere geheel en dat ook proberen begrijpen. Zowel hier als daar in de USA. Er stemden net iets meer mensen op Clinton dan op Trump. Dat is op zich goed. Trump wint. Dat is op zich slecht voor het milieu, voor de mogelijkse verschuivingen op het wereldtoneel, enz. maar mogelijks goed voor de herschuiving van evenwichten. Niet dat ik daar echt over ga nadenken. Zolang we in een democratie kunnen blijven leven (en zij in de US ook) zal het wel snor zitten. Het is pas als dat evenwicht doorbroken wordt dat we in echt donkere tijden leven. Een democratie heeft baat bij nu eens links, dan eens rechts, zo ontstaan evenwichten en grootste gemene delers. Een beetje geven en een beetje nemen.
  Ik was ontgoocheld, maar ben niet pessimistisch (not yet). Trump is wat de media van hem maken. Net als Clinton. Enkel zij die die mensen echt kennen weten wat er achter de facades zit.

 2. mag ik het wel jammer vinden dat je iemand een aanrander noemt terwijl dat niet bewezen is?dat had ik van U eigenlijk niet verwacht;vooroordelen en waar zijn die zogezegde slachtoffers nu? niemand dient klacht in?vergeet niet dat in liefde en politiek alles kan/mag volgens sommigen ook onterechte beschuldigingen(vooral als de tegenpartij die betaalde)
  en Capabel zou ik Clinton niet echt noemen
  ps Trump ook niet hoor,
  er waren nog een 8 tal andere presidentskandidaten waar ze op konden stemmen en daar zaten zeer capabele mensen tussen.

 3. Dag Anke, mag ik vragen waarom je selectief bent in de goedbedoelde commentaren? Ttz. Mijn commentaar lijkt hier niet te verschijnen.
  Alvast bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s